Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs in Nijmegen

Over deze locatie
Lijkt het je inspirerend aan kinderen les te geven, maar trekt een wetenschappelijke opleiding je ook? Doe je graag onderzoek en vind je het belangrijk een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het onderwijs? Ben je vwo-leerling? Dan is de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) in Nijmegen iets voor jou.


De ALPO volg je bij 2 verschillende Nijmeegse onderwijsinstellingen. In dit traject volg je de helft van je vakken bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, de andere helft bij de HAN Pabo in Nijmegen. 2 locaties op maar 5 minuten lopen van elkaar!

De ALPO is een praktijkgericht opleidingstraject; Je loopt in ieder jaar stage in het basisonderwijs. Zo doe je ervaring op met alle basisschoolgroepen en alle voorkomende vakken. Al deze vakken zie je dan ook terug op je lesrooster.

Aan het eind van de ALPO ben je in het bezit van twee diploma’s:
1. Bachelor of Education (hbo-niveau)
2. Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (universitair niveau)

Na afronding van de ALPO ben je bevoegd om les te geven en kun je dus direct als leerkracht in het basisonderwijs gaan werken. Je beschikt dan over uitstekende kennis van vakinhoud en vakdidactiek en kunt wetenschappelijke inzichten vertalen naar de onderwijspraktijk. Naast je rol als leraar kun je een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld trajecten om het functioneren van collega’s te verbeteren. Of je ontwikkelt nieuwe leerplannen (curriculum inhoud) en maakt keuzes voor (nieuwe) lesmethoden. Door het verrichten van onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van resultaatgerichtheid bij lezen en spelling, kunnen wellicht leerachterstanden worden voorkomen. Daarnaast ben je gesprekspartner voor ouders en collega’s over kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften.

Het is ook mogelijk om je functie als leraar te combineren met andere functies binnen de schoolorganisatie, bijvoorbeeld als lid van een managementteam of met functies buiten de schoolorganisatie. Na het behalen van je masterdiploma kun je ook werkzaam zijn als onderwijsadviseur of orthopedagoog zowel binnen een school als bijvoorbeeld bij een schoolbestuur of schooladviesdienst.

Uitvoerende instellingen

De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Nijmegen is een samenwerkingsverband tussen:

 • Radboud Universteit
 • HAN University of Applied Sciences
 • Locaties

  De ALPO heeft als lesplaatsen het gebouw van de HAN Pabo, locatie Nijmegen en van de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze locaties liggen op ca. 5 minuten lopen van elkaar.

  Radboud Universiteit
  Comeniuslaan 4
  6525 HP Nijmegen
  Telefoon: 024 - 361 61 61
  E-mail: studievoorlichting@dsz.ru.nl

  Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  Kapittelweg 35
  6525 EN Nijmegen
  Telefoon: 024 - 353 00 00
  E-mail: info.alpo@han.nl

  Websites

  Meer informatie over de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs in Nijmegen vind je op de volgende websites:

  Contact

  Specifieke vragen over de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Nijmegen
  Mocht je na het bezoeken van een Open Dag behoefte hebben aan meer informatie, neem dan contact op met: